Joost Zwagerman Essayprijs

Joost Zwagerman Essayprijs

email twitter Instagram Facebook

JZEP 2023 Gezocht: getalenteerde essayisten

Op 18 november 2023, de verjaardag van Joost Zwagerman (1963-2015), zal de zesde Joost Zwagerman Essayprijs worden uitgereikt. Deze jaarlijkse prijs, die onder de hoede staat van de Van Bijleveltstichting, in samenwerking met de erven van Joost Zwagerman en de gemeente Alkmaar, zal worden uitgereikt in Alkmaar, waar die dag ook de Joost Zwagerman Lezing zal worden uitgesproken.

De prijs van € 7.500,- is bedoeld voor ‘aanstormend talent’: schrijvers die nog geen essay in boekvorm hebben gepubliceerd en geen vaste positie hebben in de media, bijvoorbeeld als redacteur, recensent of columnist. Incidenteel publiceren in journalistieke of literaire media is geen bezwaar.

Het onderwerp van het essay – één inzending per persoon – is geheel vrij, de aanpak ook. Wetenschappelijke artikelen, onderzoeksverslagen en scripties worden niet als essays beschouwd, verhalend proza evenmin. Het maximum aantal woorden is 3000. Het essay moet onder eigen naam geschreven zijn, in het Nederlands, en niet eerder zijn gepubliceerd. Zie voor het reglement vanbijleveltstichting.nl.

De inzendingstermijn sluit op 20 augustus 2023. De jury – Barber van de Pol, Fien Veldman, Merlijn Olnon en Aleid Truijens (voorzitter) – kiest vijf essays die in aanmerking komen voor de prijs en maakt deze shortlist vijf weken voor de uitreiking bekend. De genomineerde essays zullen dan worden geplaatst op nederlandseboekengids.com en vanbijleveltstichting.nl. Na de prijsuitreiking worden ze gepubliceerd in de Nederlandse Boekengids, voor de niet-winnaars tegen honorarium. De jury kiest één winnaar.

Inzendingen kunnen worden gemaild, als Word-document, naar joostzwagermanessayprijs@gmail.com, ten name van Boaz Groenendaal. Wij vragen u om in de begeleidende mail uw naam en telefoonnummer te vermelden, en een kort cv en een lijst met eventuele publicaties toe te voegen. Vermeld uw naam niet in het document zelf.

Download dit persbericht
Algemene voorwaarden Joost Zwagerman Essayprijs 2023


2022

Falun Ellie Koos is de winnaar van de Joost Zwagerman Essayprijs 2022. Lees hier het winnende essay: ‘Bruiklener’.

De vijf genomineerde talenten voor 2022 waren:


2021

Fien Veldman is de winnaar van de Joost Zwagerman Essayprijs 2021. Lees hier het winnende essay: ‘Not really making it’.

De zes genomineerde talenten voor 2021 waren:


2020

Anouk Kootstra is de winnaar van de Joost Zwagerman Essayprijs 2020. Lees hier het winnende essay ‘Een jas die past’ .

De zes genomineerde talenten voor 2020 waren:


2019

Jolanda van Benthem is de winnaar van de Joost Zwagerman Essayprijs 2019. Lees hier het winnende essay ‘Een te strak gespannen draad’.

De vijf genomineerde talenten voor 2019 waren:


2018

Jilt Jorritsma is de winnaar van de eerste Joost Zwagerman Essayprijs. Lees hier het winnende essay ‘Onthoofd’.

De zeven genomineerde talenten voor 2018 waren:

  • Yousra Benfquih, ‘Over de serendipiteit van bananenbrood en sterrenstof’
  • Sjoerd van Hoorn, ‘De terugkeer van de kitsch’
  • Jilt Jorritsma, ‘Onthoofd’ (winnaar 2018)
  • Nicole Kaandorp, ‘Ik had eens twee meisjes’
  • Ianthe Mosselman, ‘Het einde van de brief’
  • Max Urai, ‘Stickin’ it to the man – Lessen van activistisch Nederland’
  • Hannah de Vries, ‘Het kermen van de bomen’